Modern Çağda Semâ’ın Seyirlik Gösteri Hâline Dönüştürülmesi

Ahmet TARHAN

Öz


 

Endüstrileşme ve beraberinde getirdiği küreselleşme, lokal kültürel değerler ve zenginliklerin kapita-list üretim bandında adeta yeniden üretilerek tüketilebilir metalar hâline dönüştürülmesi anlayışını gün-deme getirmiştir. Pek çok kültürel değer, adeta üretim bandında şekil alan metalar gibi yeniden inşa edil-miş, tüketim kültürü pratikleri içinde yeni kimlikler kazanmış ve kitle iletişim araçlarıyla kitle kültürü unsuru olarak sunulmuştur.

Özellikle tüm dünyaya evrensel öğretileri ile ışık tutan Mevlâna ve semâ’ gösterileri de kapitalist üre-tim ilişkileri içerisinde değişime, dönüşüme uğratılarak adeta tüketilebilir standardize edilmiş ürünlere dönüştürülmüştür. Özellikle 2007 yılının Dünya Mevlâna Yılı olması ve Kasım 2005 yılında UNESCO tarafından Mevlâna ve semâ’ gösterilerinin kültürel miras olarak koruma altına alınmasına karşın hâlâ bazı eksiklikler ve uygulama eksiklikleri sürmektedir.

 

Çalışmayla kültürel değerlerin popülerleşerek metalaştırıldığı konusunun Mevlâna ve semâ’ gösteri-lerine nasıl yansıdığı, hangi süreçlerden geçerek günümüz kültürünün bir unsuru ya da pazarın bir metası hâline dönüştüğü konusu ele alınmıştır. Bu çalışmayla, unutulmaya yüz tutan evrensel değerlerin tüm insanlığa aktarımında bir elçi görevi gören semâ’ gösterilerinin sahip olduğu kendi öz niteliklerinin ko-runması yönünde bir anlayışın kazandırılması ve bir farkındalığın sağlanması amaçlanmaktadır.

 


Anahtar Kelimeler


Kültür; Popüler Kültür; Mevlâna; Semâ gösterileri; Konya

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.